Het Mirakel van elf schoolpleinvrienden

Stadse fratse

De Stad Amersfoort
verhaalt over
gezelschappen die voor
de betrokkenen een
rusthaven zijn in een
hectische wereld. Dat
kan een gilde zijn, een
genootschap, herenclub
of een
ondernemersvereniging
waar vrouwen elkaar
ontmoeten. Sommige
gezelschappen zijn al
eeuwenlang actief. In de
alweer 26ste aflevering
‘wort het wat’ met Stadse
fratse.
Arjan Klaver

In 1256 schreef de medicus Albrandino
van Siena over bier: ,,Op welke manier
het ook gemaakt wordt, het schaadt
het hoofd en de maag, het veroorzaakt slechte
adem en verpest de tanden, het vult de
maag met slechte geuren en iedereen die het
drinkt met wijn wordt heel snel dronken.”
Toch had het gerstenat ook positieve aspecten,
zo benadrukte hij, want ‘het faciliteert
het urineren en het zorgt voor een gladde en
witte huid’, aldus Albrandino.
In de veertiende en vijftiende eeuw floreerde
in een groot aantal steden de bierproductie.
Het brouwen was toen voornamelijk een
huisnijverheid. Ook in Amersfoort. Wat wil
je nog meer als een ingrediënt zich dwars
door de stad meandert: water. De eerste keer
dat Amersfoorts bier wordt genoemd is in
1323. Na 1800 verloor de bierexport gaandeweg
haar betekenis. Veel brouwerijen sloten
voorgoed de deuren door de opkomende concurrentie,
de verbeterde waterkwaliteit en de
smaakverandering bij de drinkers. De laatste
jaren is de interesse voor met name het zelf
brouwen aan een renaissance bezig.
DE VOND ST „Het brouwen krijgt in Amersfoort
weer een extra boost”, zegt Frans Boers.
Hij is een van de elf mannen die zich vanaf
november vorig jaar hebben verenigd in
brouwerij ‘t Mirakel. Een passende naam die
verwijst naar de vondst van een Mariabeeldje
in 1444 in de stad, en naar een groot aantal
wonderen in de 15e en 16e eeuw die met het
beeldje verband houden. „We kennen elkaar
van basisschool Joost van den Vondel in het

Bergkwartier waar onze kinderen onderwijs
krijgen”, vult hij aan. „Tijdens kluswerkzaamheden
op school hebben we een keer
het plan opgevat om zelf bier te maken. We
hebben ieder honderd euro ingelegd, hebben
vervolgens een bierinstallatie gekocht en
zijn aan de slag gegaan. Dat gebeurde in de
keuken van café De Proeverij of bij een van
ons thuis. Echt, niemand had ervaring. Dus
we moesten volgens informatie uit boekjes
en van internet werken. Ook hebben
we ervaring opgedaan met pakketten die
bierbrouwer De Leckere in Utrecht voor
hobbyisten samenstelt.” Natuurlijk wisten
ze dat bierbereiding veel vraagt op het vlak
van hygiëne. Het minste foutje in de hygiëne
wordt afgestraft met een slechte geur/smaak
of verzuring. Vooral de bewerkingen, die na
het koken gebeuren, zijn risicovol. Ook de
elf Amersfoorste vaders van het schoolplein
hebben dat ervaren. „Na een paar miskleunen
kregen we dankzij gebundelde kracht de
smaak te pakken. Uiteindelijk kregen we het
voor elkaar om een Belgische tripel te brouwen.
We hebben vervolgens negen brouwsels
gemaakt, elk met een klein twist in de
receptuur en bereiding. Daar hebben we één
keuze uit gemaakt. Uiteindelijk heeft dit een
tripel XL opgeleverd die we gelabeld hebben
met De Vondst. Via onze proeflab hebben
we honderd liter van dit gerstenat gebrouwen
die vele kelen van familie vrienden en
kennis heeft gesmeerd. Onze proefkonijnen
waren zeer enthousiast.”
OLEANDER Om de productie van De Vondst

naar een hoger plan te brengen, huurden de
Amersfoorters een ketel bij een brouwerij
in Noord-Holland. „We hebben het proces
vanaf het van begin tot het einde en in samenspraak
met de brouwer begeleid”, aldus
Boers. „En dat gold ook voor het bottelen.
We hebben nu 2.200 flesjes van 33 cl. en 220
flessen van cl. Daarnaast konden we acht
kleine fusten vullen.” Afgelopen zaterdag
was het afgeladen vol in café De Proeverij.
Familie, vrienden en uw dienaar konden
het brouwsel, dat op de gewenste temperatuur
werd getapt, proeven. Voorzichtig kon
worden gesteld dat de Amersfoort bierkaart
weer een heerlijke tripel rijker is geworden.
Boers is uiteraard terughoudend als het gaat
om de samenstelling van De Vondst. Maar
de afdronk verraadt de verkwikkende en
verfrissende smaak van oleander. „Kijk, we
willen nog veel stappen maken om meerdere
soorten bier te maken. Vandaar dat
vier van ons volgend jaar lid worden van de
bierbrouwersgilde de Amervallei. Het gilde
heeft als hoofddoel het bevorderen en het
behoud van het ambacht van het maken van
bieren door amateurs. En dat zijn we en dat
zullen we zeker ook blijven. Bierbrouwen
is leerzaam en we hebben met de vaders
van het schoolplein het grootste plezier om
weer nieuwe brouwsels te verzinnen en te
maken. Volgend jaar staan IPA-bieren, en
blond op de menukaart.” Volgens Boers is het
voorlopig eerst genieten van deze tripel die
na een paar glazen lijkt te verwijzen naar de
brouwerij waar dit brouwsel is samengesteld
en geproduceerd: ‘t Mirakel.

Share this...
Geplaatst in medianieuws.