Voor elk wat pils: wat zijn de nieuwste ontwikkelingen in bierland?
Water, graan, hop en gist; met slechts 4 ingrediënten kan je eindeloos experimenteren en variëren. Met de komst van vele microbrewery’s hebben we Bierland België qua aantallen van de troon gestoten. Mannen en vrouwen, we zijn allemaal aan het brouwen. Misschien experimenteer je zelf al in de keuken en vraag jij je af: Hoe brouw je dat perfecte biertje? En als het eindelijk is gelukt, hoe krijgt je dat biertje dan in de supermarkt? We gaan in gesprek met biermakers en -verkopers. En natuurlijk valt er ook iets te proeven.
De Keukentafel
Aan de keukentafel gaan we in gesprek met ondernemers. Deze keer is het woord aan Tommie Sjef Koenen (Tommie Sjef Wild Ales). Tommie (23) staat met zijn bieren in de top 10 van de beste nieuwe bierbrouwers van de wereld. Hij maakt zure en wilde bieren, iets wat nog maar weinig gebeurt in Nederland. Daarna praten we met Rick Nelson (Oedipus Brewing). Wat begon als een klein bedrijfje met vrienden, is uitgegroeid tot een grote brouwerij en een drinklokaal. Inmiddels leveren ze aan supermarkten en bars door heel Nederland. Hoe is het om groter te worden, maar wel jezelf te blijven? Ook manager duurzaamheid Esther Kruiper van biergigant HEINEKEN schuift aan bij de keukentafel. Kan je het productieproces van bier verduurzamen?
Spijkers met Koppen
In Spijkers met Koppen deelt een ondernemer zijn of haar praktische lessen. Deze keer: Tessel & Do de Heij (Gebrouwen door vrouwen). Vorig jaar wonnen ze bij Albert Heijn de prijs voor het beste product van 2016. Wat komt erbij kijken als je aan de supermarkt gaat leveren?
Food Battle
Tijdens deze editie van de Food Battle gaan twee biermakers met elkaar de strijd aan en proberen jou te overtuigen van hun idee. Hagenaar Kees Verbogt brouwt samen met een compagnon en de broeders van het Willibrordushuis. Het resultaat is het kloosterbiertje Haagsche Broeder. Robert-Jan Wasch is één van de twaalf vaders die elkaar van het schoolplein van hun kinderen kennen. Een collectief bestaande uit o.a. een grafisch ontwerper, bierwinkel eigenaar en juridisch adviseur. Samen brouwen zij in de binnenstad van Amersfoort onder de naam Brouwerij ’t Mirakel. Half december verschijnt hun eerste tripel.