Het Mirakel van elf schoolpleinvrienden

Stadse fratse

De Stad Amersfoort verhaalt over gezelschappen die voor de betrokkenen een rusthaven zijn in een hectische wereld. Dat kan een gilde zijn, een genootschap, herenclub of een ondernemersvereniging waar  rouwen elkaar ontmoeten. Sommige gezelschappen zijn al eeuwenlang actief. In de alweer 26ste aflevering ‘wort het wat’ met Stadse fratse.

Arjan Klaver

In 1256 schreef de medicus Albrandino van Siena over bier: ,,Op welke manier het ook gemaakt wordt, het schaadt het hoofd en de maag, het veroorzaakt slechte adem en verpest de tanden, het vult de maag met slechte geuren en iedereen die het drinkt met wijn wordt heel snel dronken.” Toch had het gerstenat ook positieve aspecten, zo benadrukte hij, want ‘het faciliteert het urineren en het zorgt voor een gladde en witte huid’, aldus Albrandino. In de veertiende en vijftiende eeuw floreerde in een groot aantal steden de bierproductie. Het brouwen was toen voornamelijk een huisnijverheid. Ook in Amersfoort. Wat wil je nog meer als een ingrediënt zich dwars door de stad meandert: water. De eerste keer dat Amersfoorts bier wordt genoemd is in 1323. Na 1800 verloor de bierexport gaandeweg haar betekenis. Veel brouwerijen sloten voorgoed de deuren door de opkomende concurrentie, de verbeterde waterkwaliteit en de smaakverandering bij de drinkers. De laatste jaren is de interesse voor met name het zelf brouwen aan een renaissance bezig.

DE VONDST

„Het brouwen krijgt in Amersfoort weer een extra boost”, zegt Frans Boers. Hij is een van de elf mannen die zich vanaf november vorig jaar hebben verenigd in brouwerij ‘t Mirakel. Een passende naam die verwijst naar de vondst van een Mariabeeldje in 1444 in de stad, en naar een groot aantal wonderen in de 15e en 16e eeuw die met het beeldje verband houden. „We kennen elkaar van basisschool Joost van den Vondel in het Bergkwartier waar onze kinderen onderwijs krijgen”, vult hij aan. „Tijdens kluswerkzaamheden op school hebben we een keer het plan opgevat om zelf bier te maken. We hebben ieder honderd euro ingelegd, hebben vervolgens een bierinstallatie gekocht en zijn aan de slag gegaan. Dat gebeurde in de keuken van café De Proeverij of bij een van ons thuis. Echt, niemand had ervaring. Dus we moesten volgens informatie uit boekjes en van internet werken. Ook hebben we ervaring opgedaan met pakketten die bierbrouwer De Leckere in Utrecht voor hobbyisten samenstelt.”  natuurlijk wisten ze dat bierbereiding veel vraagt op het vlak van hygiëne. Het minste foutje in de hygiëne wordt afgestraft met een slechte geur/smaak of verzuring. Vooral de bewerkingen, die na het koken  gebeuren, zijn risicovol. Ook de elf Amersfoorste vaders van het schoolplein hebben dat ervaren. „Na een paar miskleunen  kregen we dankzij gebundelde kracht de smaak te pakken. Uiteindelijk kregen we het voor elkaar om een Belgische tripel te brouwen. We hebben vervolgens negen brouwsels gemaakt, elk met een klein twist in de receptuur en bereiding. Daar hebben we één keuze uit gemaakt. Uiteindelijk heeft dit een tripel XL opgeleverd die we gelabeld hebben met De Vondst. Via onze proeflab hebben we honderd liter van dit gerstenat gebrouwen die vele kelen van familie vrienden en kennis heeft gesmeerd. Onze proefkonijnen waren zeer enthousiast.” Om de productie van De Vondst naar een hoger plan te brengen, huurden de Amersfoorters een ketel bij een brouwerij in Noord-Holland. „We hebben het proces vanaf  het van begin tot het einde en in samenspraak met de brouwer begeleid”, aldus Boers. „En dat gold ook voor het bottelen. We hebben nu 2.200 flesjes van 33 cl. en 220 flessen van cl. Daarnaast konden we acht kleine fusten vullen.” Afgelopen zaterdag was het afgeladen vol in café De Proeverij. Familie, vrienden en uw dienaar konden het brouwsel, dat op de gewenste temperatuur werd getapt, proeven. Voorzichtig kon worden gesteld dat de Amersfoort bierkaart weer een heerlijke tripel rijker is geworden. Boers is uiteraard terughoudend als het gaat om de samenstelling van De Vondst. Maar de afdronk verraadt de verkwikkende en verfrissende smaak van koriander. „Kijk, we willen nog veel stappen maken om meerdere soorten bier te maken. Vandaar dat vier van ons volgend jaar lid worden van de bierbrouwersgilde de  Amervallei. Het gilde heeft als hoofddoel het bevorderen en het behoud van het ambacht van het maken van bieren door amateurs. En dat zijn we en dat zullen we zeker ook blijven. Bierbrouwen is leerzaam en we hebben met de vaders van het schoolplein het grootste plezier om weer nieuwe brouwsels te verzinnen en te maken. Volgend jaar staan IPA-bieren, en blond op de menukaart.” Volgens Boers is het voorlopig eerst genieten van deze tripel die na een paar glazen lijkt te verwijzen naar de brouwerij waar dit brouwsel is samengesteld en geproduceerd: ‘t Mirakel.

Geplaatst in medianieuws.